2010. június 17., csütörtök

VM 2010 - Szösszenetek 3 - avagy az innerer Reichsparteitag

Izgalomra adott okot Katrin Müller-Hohensteinnek, az Oliver Kahnnal együtt Dél-Afrikából jelentkező nagyon szimpatikus riporternőnek a bakija. 
(A Katrinka attól nagyon szimpatikus, hogy Erlangeni származású és igazi Clubberer, azaz szintén 1FCN drukker. Igaz a jó múltkor nagyon nem szerettem őt, amikor Budapestről a magyar-német barátságos mérkőzésről közvetített. Nem kérdéses, nem ő tehet arról, hogy gyönge a magyar foci, de akkor abban a kétszer 45 percben fel tudtam volna őt négyelni az egész Németországgal együtt. :)) 
Miroslav Klose fantasztikus gólja után ez csúszott ki a száján: Klose számára ez a gól egy "innerer Reichsparteitag" lehet. Magyarul szó szerint le lehetne fordítani, de a szólás lényege nem a szavak pontos jelentése, hanem a hozzájuk kapcsolható öröm és boldogság érzése.

És hol a bibi? A kifejezésben! Mert  a  Reichsparteitag =  Birodalmi Pártnapok,  a hitleri időket idézi és a szólás is erre a napokra utal. (Hitler egyik kedvenc városa volt Nürnberg, ide álmodta a Wahnsinniger (őrült) a Birodalmi Pártnapok Területét. Monumentális építészeti tervekből az épületek egy része meg is valósult. Nürnbergben járva mindenképpen érdemes ezeket megnézni, ill. bemenni a Dokuzentrumba, ami jelenleg múzeum és a régi Kongresshalle, azaz Kongresszusi Központ épületében található. Infók magyarul a Wikipédiából )
Ez az "innerer Reichsparteitag" azaz "belső birodalmi pártnapok" egy örömünnep és egy rendkivül gyakori kifejezés a frankoknál. Németország többi részéről nincs információm.  A frankoknál természetesen senki nem vágyik és vonatkoztat Dolfira, ez csak egy szólás, de ahogy írtam nagyon jellemző. 
Katrinnak aki tipikus Frank ez aztán kicsúszott a száján. Volt egyből tiltakozás, felhördülés, o got o got o got, hogy lehet ilyet mondani, ott van ez a Klose gyerek aki lengyel származású.... lengyelek és Reichspartei.. jujujujjjjj! :)) A ZDF is mélyen sajnálta a nyelvi kisiklást, Katrin is már elnézést kért, és közösen biztosították a népet arról, hogy többet nem fog előfordulni. 
Mindegy, a lényeg az, hogy végre gólt rúgott a Klose! :) Hogy mit érezhetett utána? Majd a Katrin megmondja! 

Nincsenek megjegyzések :