2013. november 29., péntek

Nürnberger Christkind - Teresa Treuheit

Ahogy minden évben, úgy az idén is: az advent kezdete előtti hét péntekén eljön ő, a Nürnbergi Jézuska, a Christkind.
Izgalmas ám a teljesen elsötétített Főtéren (Hauptmarkt) állva várni, hogy a nagy-nagy csendben megjelenjen a hölgyemény a Frauenkirche karzatán. Az itt élőknek (főleg a gyerekes családoknak) egyszer mindenképpen át kellene élniük ezt a csodát. Igéző. Egyszer átéltük mi is ezt ........  és ez nekünk elég is volt. Nem szeretjük a tömeget, piszkálja az aurámat. A tollal bélelt télikabátunk pedig itthon nehezen tisztítható, márpedig a rákent mustár és rálöttyintett forralt bor nem mutat rajta túl babán.

Az idén (se) mentünk be Jézuskanézőbe, de természetesen a tévében megnéztük, hogy a szánkat azért jártathassuk, oszt kritizálhassunk. Az is gond, hogy a Christkind olyankor érkezik, amikor nálunk még bőven munkaidő van, ráadásul pénteken, ami a munkahelyemen eleve zártosztályi állapotokat jelent. Diszpozíciós nap, ezt a szót szeretem ám használni, mert ez egy olyan kifejezés, amivel azért fel lehet vágni. Bezony, csengése van, dallama és olyan szép, komoly. Nem zárás van az irodában, nem határidős bevallás, nem beosztás készítés, hanem diszpozíció. De végül is, Wurst.

Vissza a Jézuskánkhoz. Talán már írtam róla pár éve, azt hiszem ....  de lusta vagyok utánanézni, sajnálom, ha ismétlem magam. 

2 évente választanak új Christkindet, akinek a tisztsége ezzel a bizonyos nappal, a Frauenkirche karzatán elmondott "Prológ"-val kezdődik. Ezek a Jézuskának megválasztott lányok, általában fiatalok, szépen tudnak szöveget mondani és egyáltalán nem tramplik. Az idei Christkind nekem különösen szimpatikus. Hogy miért? Nem árulom el!

Tessék rájönni a fotó alapján.


Gondolom mindenki (aki ismer személyesen, vagy néha erre jár) már rájöhetett a megfejtésre.
Teresa Treuheit az új Nürnbergi Christkind, éves bérlettel rendelkező szenvedélyes Glubberer, azaz 1.FCN szurkoló. Hát nem szép? Egy helyi Jézuska, legyen is Nürnberg szurkoló! (Mivel a csapat a kiesés szélén áll, sokan kérik Teresát, hogy vesse be az égi hatalmát és kapcsolatait, segítsen a csapatnak.)

A helyi újságban követgettem a Teresa megválasztása utáni eseményeket, a felkészítését a nevezetes napra. A nürnbergi színház egyik színészével, Marco Steeger-val gyakorolták a beszédet, a tökéletes kiejtést, a hangsúlyozást, a fellépésre koncentrálva. A Jézuska idei fellépése tetszett, gyönyörűen beszélt, de valahogy túl gyorsnak, szinpadiasnak, majdnem táncszerűnek találtam a kézmozdulatait, ahogy a bal és a jobb karjával a karzatról lefelé mutatott az emberekre.  
Ahogy a tévében hallottam, ez nem volt véletlen, nem Teresának az elkapkodott mozdulatait láttuk, hanem  az új koreográfiát. Próbáltak szakítani a hagyományos gesztikulációval, kis lendületet kívántak belecsempészni az előadásba.

Néhány kép a felkészülésről:

© Roland Fengler. / Nürnberger Zeitung

Eláruljam, hogy melyik darabban láttam Marco Steegert, a színészt? A Rockyban!! Ő játsza Frank Furthert, a képen kérem ő látható, a pali szenzációs:

Foto © Marion Bührle



Még jó, hogy Teresa ezzel a kis gesztikulációval megúszta, járhatott volna rosszabbul is. :-) Tollakkal a fenekében Time Warp-ra bevonulás ..... ha-ha-ha

Zárom soraim az idén tényleg különösen szimpatikus és meg kell mondjam, valóban nagyon bájos kis 18 éves gimnazista Jézuskánk képeivel.

Sok sikert, nagylány!



Nincsenek megjegyzések :