2010. augusztus 2., hétfő

Gréti a Stasi Knecht

Itt van újra Grétike, a szomszédok gyöngye, már meséltem róla.  Istenem de szeretnék egy olyan igazi, magyaros szomszéd nénit, akikből Győrben nagyon sokat ismertem!  Itt Nürnbergben sajnos nem jutott nekem szomszéd néni, csak szomszéd nő. Ilyen Gréti is. Hogy miért haragszom rá ennyire? A rosszindulata miatt. Ha nem is félek, de azért tartok tőle. Az ideköltözésünk idején még örömmel vettem a társaságát, de ezek a találkozók általában rosszul sültek el. Nem, nincs itt kérem összejárkálás, csak a közös használatú szárítóban futottunk össze jó néhányszor. Èn balga persze az összes feltett kérdését őszintén megválaszoltam, naívan bízva a Frau Nachbarin valós érdeklődésében és emberségében. Pedig hiba volt, tudhattam volna, a németek nem szoktak egymással bizalmaskodni, a privát információkat mindenki megtartja magának. A jó napot, meg a visszhalláson kivül nincs is igazán más smalk talk. 
Akkor miért álltam le beszélgetni Grétivel? Mert becsapós volt a mimikája! :) Majdhogynem kedves! :) Például megkérdezte kedvesen és mosolygósan, hogy szoktam-e ungarische ételeket főzni? Az arca jóindulatot tükrözött, amiből én a következőket olvastam ki: "jéé de kedves, valószínűleg azért kérdezi, mert szereti a magyar konyhát, érdeklődik más népek konyhaművészete iránt, talán szeretne tőlem elkérni egy ételreceptet, vagy valamilyen ErösPistis fűszerre fáj a foga ..." és kezdtem neki mesélni, hogy néhányat igen, de tecccik tudni én nem vagyok egy nagy konyhatündér, meg amúgy is apussal teljesen más az ízlésünk ....., de ekkor ránéztem az arcára és a torkomra fagyott az összes paprikáskrumpli. Hókirálynő arca nézett vissza rám és megfagyasztott minden levegőt. 
Kéjesen mosolygott :
"Tudom ám, hogy miket esznek a magyarok! Mind-mind egészségtelen étel, nehezek, zsírosak, túlfűszerezettek, nekem nem kell bemutatni hohohooo, ....... a vejem magyar! Meg nem tudom enni ezeket az ételeket. " és a fejét rázva fordult el tőlem, a részéről a témát elintézettnek tekintve.
Én meg ott álltam leforrázva, néztem csak mint a luki nyúl, mert tényleg olyankor, amikor az ember úgy igazán visszaszólhatna a pofátlanságra és udvariatlanságra, olyankor persze nem megy. Cserbenhagynak a szavak, jószerével csak tátogok én is, és nem tudok mit mondani. Hápogtam, hogy ez nem is igaz, a magyar konyha nem mindenképpen egészségtelen és nem feltétlenűl nehéz, meg zsíros, Gréti csak ciccegett a fejét rázva, hogy ó, de még mennyire, neki ne mondjak ilyet, és ekkor üvöltött egy nagyot, hogy 
"Scluss, ő ismeri a magyar konyhát, neki ne akarjak semmit se bemagyarázni!!"
Mellesleg pont az üvöltéseiből lett a későbbiek folytán nagyon elegem, a nő tényleg annyira kellemetlen, öröm vele nem találkozni. 
Persze én balga az nem jutott eszembe, hogy Gréti a találkozó legelején elmesélte (diszkréten persze), hogy ő ex Ossi, azaz régi NDK-ás, de mindenkinek azt mondja, hogy észak Németországból származik, a kiejtésén sem hallatszik már a sächsisch. A kedvenc étele pedig az Eisbein.
Eisbein: zsír- és koleszterinmentes, egyáltalán nem nehéz étel Gréti konyhájából :)
A falat Nürnbergben a Salzknöchle, Magyarországon a főtt csülök névre hallgat. Főtt savanyú káposztával tálalják. A képen is látszik mennyire Schonkost, azaz kimélő étel. :) Persze nekem eszembe se jutott beszólni, visszaszólni Grétinek, hogy és ez mi, anyja? :) 

Blockwartunk (Blocki a másodikról) adta különben Grétinek valamikor a nevet, hogy Stasi Knecht. A név eredete nem túl szép, a régi NDK-s idők Stasiját, azaz a Staatssicherheitet (állambiztonsági szervet) szolgáló jobbágy, szolga. Ìgy emlegette Blocki a Grétit anno dominó, amikor még nem voltak ennyire jóban mint manapság. :) Még lesz történet Grétiről, belelendültem! :))

3 megjegyzés :

Névtelen írta...

Csinàlj neki vazze csùlkòt pèknè mòdra!
Az olyan kònnyù kaja..:D

A fòzelèkjeinket biztos nem ismeri.
Amùgy vannak, igen, nehèz èteleink, hàt nem tudom milyen veje lehet, hogy nem mutatta be neki a kònnyebbeket is!
Hiàba, ha valaki màr alapbòl rosszindulatù, mint ez a szomszèdasszonyod, nem is lehet òszinte èsrdeklòdèsre szàmìtani.
Ki kell kerùlni, oszt kèsz.

Andrea írta...

Sofy, fözzön neki az akinek három anyja van! :))))

Majd még írok a néniröl, ugyanis már azt is tudom miért utálja magyarokat. Ebben a veje szerepet játszik! ;)

Különben kerültem a maidmasellt, de ezért is kaptam töle! :)) A történet még érkezik! :))

Névtelen írta...

Gondoltam èn is, hogy talàn a kedves vej àll a hàttèrben..vàrom a sztorit! :)