2010. október 29., péntek

Végre kiderül, mi is az a rántás!

Az alábbi képekkel be szeretném bizonyítani azt az állításomat, hogy nekem Horváth Ili szakácskönyve az etalon. :) Az első képen a jelenleg is "használt", agyonforgatott, szétlapozott könyvem, amit 1993-ban adtak ki. A könyv tényleg már szétesőben, a szárazbabfőzeléket és a perkeltet már csak a jóindulat tartja meg a lapok között. A második képen a gondoskodó előrelátásom, hiszen beszereztem a könyv újabb, 2008-as kiadását.

 

Ili néni szépen elmagyarázza a szakácskönyvében mi is az a rántás, a habarás, úgy egyáltalán a sűrítés, de a szöveg azért már felnötteknek íródott. A hasonlóan szakszerű, de mégiscsak nekünk fiataloknak :) szóló hangnemet a kedvencemben, az Első szakácskönyvemben találtam. Kedves 30 és 40 felettiek! Végre lehull a lepel a rántásról és a habarásról! 
Íme:  
.....az étel, egy kevés vízzel elvert lisztet mindig tehet utána. Ha pedig túl sűrű lett, akkor egy kis tiszta vízzel higithatja. Az ajánlom, hogy tejjel, tejföllel készült ételeket inkább habarj, mint ránts. Ez egyszerűbb és egészségesebb is. (lemaradt a fényképről ;) ) 

 Felhívom a figyelmet a félliteres aluminium lábaskára, ami nélkül meg se próbáljátok!
 Ezen is érdemes elgondolkodni: 
Aztán ha már a nehezén túl vagyunk, bele lehet vágni a bonyolultabb ételek (italok) elkészítésébe!
Ès még valami! Lányok! A konyha egy szentély, ahova csak rendesen felöltözve lehet betérni. Ha csak sörért mentek, oké, de különben be kell tartani a munkavédelmi előírásokat:

10 megjegyzés :

4Gyerek írta...

nem ismerem ezt a könyvet, de baromi jó reklámot csinálsz neki.
nadddddon bírom a stílusod, nem számít, hogy elindultál a lestyántól, s a rántás-habaráshoz lukadtál ki. ehhh...az alapgondolatban ez nem is szerepelt, de legalább a szoptatóslevesről lerázhattad a port.

4Gyerek írta...

oszt ehhez miccólsz?
http://www.moksha.hu/2010/08/puska-koteny/

Névtelen írta...

Igen, ahogy ìrtam ès is neked, Horvàth Ilona a kezdò felesègek, hàziasszonyok Istennòje..:))

Jè, èn meg azt hittem a habaràs az tejes, a ràntàs meg lisztes..Na, a jò pap is holtig tanul, vagy apàca, tòkmindegy..:D
Mà nem azè, mert èn amennyit szoktam fòzikèlni, de ezt mindig ìgy tudtam, a bablevesbe paprikàs-lisztes ràntàs kell, a fòzelèkekbe (ugye amit itt nem szoktam csinyànni, mert senki nem eszi meg rajtam kìvùl), habaràs.

A fejkendòs izè nàlam nem mùxik, nekem hosszù a hajam, max. òsszekòtòm gumival, itthon nemcsak konyhàn belùl, de amùgy is àltalàban a lakàsban.
(valahogy nem kellemes a kajàbòl hosszù hajszàlakat kihùzgàlni, evès kòzben..)Ha meg a szàdban landol,meglehet, hogy hànyingerrel vègzòdik..:((
Erre kùlònòsen allergiàs vok.
A kòtènyt csak akkor szoktam felkòtni, ha lisztes cuccokat alkotok.
Hàtkèremszèpen, biztos nem vagyok a règi hàziassznyok gyòngye, akik reggeltòl estig kòtènykèben tartòzkodtak otthon..ez van.

Névtelen írta...

Jè, most az eccer sikerùlt kèppel, nèvvel elkùldeni a hsz-met. Jajdejò.

szladek írta...

Az én feleségem is ebből főz ha valamit nem tud, csak már nálunk is rongyos. Az újról meg nem is tudtam. Megvan az első karácsonyi ajándék

Andrea írta...

Jesszus Kormi, a lestyán!! :))) Hát nem megint elfelejtettem?!?! :))
A többiért meg köszi, nagyon jól esik.

A kötény is kis helyes, biztosan praktikus, de már úgy vagyok vele mint az Othunkával. Ha eddig nem vettem fel, ezután se fogom. :)

Andrea írta...

Edit, nekem úgy tünik Te tudsz is fözni! Azt hiszem mi egy mezönyben nem indulhatunk! :)))

Andrea írta...

Tuta, ez aranyos volt! Tiszta férfi gondolkodás: egy ütéssel két legyet. Egyszer ajándék a feleségnek, másodszor biztosíték Tutának, hogy a finom falatok a jövöben is az asztalra kerülnek! :))))

szladek írta...

Különben most vettem észre, hogy 2700 forintért díszkötésben is lehet kapni.

Andrea írta...

Minek a diszkötés? Ez nem a Lenin-összes! :)