2012. május 14., hétfő

A családi pótlék esete a Noszty Ferivel

A magyarországi ügyintézés témaköréhez tartozik ugyan, de ez kivételesen nem saját történet.
Egy ismerősömmel (akinek legyen a neve mondjuk Noszty Feri) történik pontosan a napokban. 
Helyszín: Magyarország. 
Főszereplő: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, lánykori nevén: TB
Noszty Feri Németországban dolgozik, felesége és két kiskorú gyermeke Magyarországon él. Feri megigényelte a német családi pótlékot. Az elejétől kezdve lebeszéltem róla, mivel nem teljesül az összes feltétel, nála nevezetesen hiányzik a német lakcím. Hiába, hajthatatlan volt, abban bízott, majd csak megoldódik, esetleg az ügyintéző nem fogja észrevenni annak a hiányát. (Mások okulására azért hozzátenném, hogy Németországban Einwohneramtnak hívják nagyobb településeken a népességnyilvántartót, és a lakcímbejelentésről egy u.n. Anmeldung-ot (bejelentőt) kapunk. Ez az okirat kell aztán szinte mindenhova. Ez kvázi a lakcímkártyánk. )
Feri kitöltött és beszerzett mindent, pecsételtetett az Egészségbiztosítási Pénztárnál, beszerezte a kért születési anyakönyveket, írt, töltötte a kérdőíveket, és valószínűleg számolt is. Számolta a visszamenőleg folyósítandó családi pótlék összegét. Aztán gondolom átváltotta képzeletben forintra is és onnantól máris sokkal szebben mosolygott a nap. :-)

(holnap ide be fogom írni infóként, hogy mennyi is a családi pótlék, azaz Kindergeld errefelé. Ma nem, mert lusta vagyok előkeresni és késő van.)

Ferinek egyik nap újabb levele érkezett a Familienkassától, amelyben a kérelméhez kapcsolódóan további dokumentumokat kértek. Közöttük volt az "Anmeldung".
Puffff.
Nem akartam bántani, de már az elején megmondtam, hogy nem fog menni.
Amíg a bajor Familienkassa kerekei csak őrölgettek, addig a Magyar Királyi TB fénysebességel dolgozott.
Bebizonyították, hogy létezik Magyarországon is olyan szerv, ami rugalmas, ahol nem szaroznak, nem kérnek mindenféle határozatot, tojnak jogerőre való emelkedésekre, dolgozunk elvtársak!
A TB a saját részéről befejezettnek tekintette az ügyet. Mivel Feri megigényelte a német családi pótlékot (ami akkor se járna neki teljes összegben ha német lakcímmel rendelkezne. Mivel a családja Magyarországon él, így csak a német és a magyar csal.pótlék különbözetére lenne jogosult.), valószinűleg meg is kapja, tehát:
1. Ab sofort megszüntették a teljes családi pótlék folyósítását.
2. Ab sofort megvonták a feleség GYED-ét.

Feri kétségbeesett felesége keresi a választ a miértekre. Feri az elkövetkező napokban kívánja tisztázni az ügyet Magyarországon.
Ferikém, sok sikert! :-(

***************************************************************
Ahogy tegnap ígértem, kikerestem a táblicskumat:
A pótlék összege havonta egy gyermek után:
 Magyarországon  12.200.- Ft /ca. 42,- EUR. Dojcslandban  184,-EUR 
A különbség 142,-EUR, durván 41.500,-Ft.


A pótlék összege havonta két gyermek után:
Magyarországon  26.600,-Ft / ca. 91,-EUR. Dojcslandban 368,-EUR
A különbség 277,-EUR, durván 81.000,-Ft.

Infók a német családi pótlékról:
http://www.kindergeldinfo.de
http://www.arbeitsagentur.de



A fenti történet folytása itt: Klikk

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

184 euro most /gyerek. Tipikus történet, de hol lakik a Feri? Ahol lakik, azt is bejelenthette volna ha a levelet kiviszi oda a posta és eljut hozzá... A bejelentéshez nekem annyi kellett, hogy bementem, csókolom itt lakok, és 5 perc múlva kezemben volt a papir. Bár ez falu, itt terjednek a hírek, hogy jött egy kövér magyar a Mancikához :))

Andrea írta...

Ferinek nincs bejelentett címe, csak postacíme. Munkája miatt szinte hetente, havonta más és más településen van a szállása, ez a gond.