2011. január 13., csütörtök

A magyar sajtószabadságért

Egyáltalán nem politizálok. Vitatkozni sincs kedvem róla, írni meg pláne nem! Hiszem, hogy mindenki másként látja a problémákat, ahogy azok megoldását is, de most történt valami, ami miatt kivételt teszek:  ez pedig a médiatörvény. 
Orbán Viktor és társasága "csendrendeletével" kapcsolatosan mélységesen felháborodtam. 
Külföldön élő magyarként speciális a helyzetem a hazámról érkező hírekkel kapcsolatosan, ugyanis a német családomnak, az itteni ismerősöknek, barátoknak én nemcsak az "Andrea" vagyok, hanem "egy magyar", aki a szemükben ezt az idegen kultúrát az ottani embereket képviseli. Velem azonosítják a gulyást, Puskás Öcsit, a Balatont, a gyönyörü Budapestet és Piroschkát, a jobbikról megjelent híreket és most már Orbán Viktort is.  (utóbbi kettőnek nagyon nem örülök, inkább maradnék csak Erős Pista, vagy Egri Leányka! :) )  

A feltett kérdések ezért sokszor személyhez szólóak és nagyon költőiek : "na, mi van veletek Magyarok, bevezettétek a diktatúrát? Itt is így kezdődött ám! Jött az a kis osztrák sörtebajszú, először is átvette a kontrollt a médiák fölött, vége lett a sajtószabadságnak, megszüntette a véleményszabadságot ...a többit meg már ismeritek!" és sajnos nevetnek a fejüket csóválva.

Ez a nevetés fájó, mert kinevetnek. Engem, és velem együtt az összes magyart. Nem rosszindulatúan nevetnek, csak meg nem értőn. Ès igazuk van, nonszensz! Iyen nem történhet meg napjaink Európájában, hogy egy kormányzó párt, a 2/3-os fölényét kihasználva olyan intézkedést foganatosít, ami a demokrácia alapjaival áll ellentétben!  Ez tényleg röhejes. Nekünk magyaroknak pedig méltán fájó. 



A Nürnberger Abendzeitung (röviden AZ, nekem kiejtve is "az", a család többi tagjának "ácet" - :)) ) múlt hétvégi számában akadtam rá egy, a magyar Médiatörvénnyel kapcsolatos  állásfoglalásra. A cikket fekhasználhatom, a  szerkesztőség írásos engedélyével rendelkezem. 

Hans-Werner Rodrian úr az újság "Utazás" mellékletében, annak szerkesztősége nevében fogalmazta meg a véleményét. 

A korábbi, Magyarországgal társított fogalmakhoz (mint például: gulyás, puszta, termálfürdők, hegedűszó)  2011.január 1-vel egy új kifejezés társul; cenzúraállam.
Az Orbán Viktor által bevezetett médiatörvény miatt,  az újság -kvázi válaszként- egy icipici változtatást eszközölt. Egy Sárvárról, a fürdőjéről és a Spirit Hotelról szóló már elkészült cikk landol ez miatt a fiókban (ahogy a cikkben szerepel a "méregszekrényben"),  az újság hasábjain a jelen magyarországi médiatörvény bevezetése miatt nem fogják leközölni. Ìgy az elmaradt kedvcsináló reklám mind Sárvár városának, a klassz hotelnek, ahogy egész Magyarországnak sajnálatos veszteség. 
Csak OV-nek nem .... ő valószínűleg az újság "együttérzését" inkább másnak, a belügyekbe való beavatkozásnak minősítené.

A megjelent cikket az alábbi linken lehet közvetlenül elérni: Ach Ungarn!

6 megjegyzés :

Névtelen írta...

Egyem dràga szìved. Tudod èn jàrok egy màsik fòrumra is, nem a radìrgimièra, ott màs jò règòta nem tettem tiszteletem...ès nem is fogom, azt hiszem.

Sorozatban jelennek meg cikkek ezzel kapcsolatban, ès az orbàn-fanok mindig azt hozzàk elò, bezzeg, mikor volt a szlovàk problèma, ès Trianon, a nyugat mièrt nem ordìtott?
Rèszben igazuk is van, nekem sem szimpi a Vitya, de ki tudja.
èn a
magam rèszèròl ùgy gondolom, hogy ha màr benne vagyunk az EU-ban, ott is vannak elvàràsok, ès meg kell felelni nekik. ( az màr màs kèrdès, hogy szerèny vèlemènyem szerint ez az egèsz EU egy nagy balfogàs..)
èn ùgy gondolom, hogy a magyar politika màr 20 ève, vagyis a rendszervàltàs ideje òta fèrges, a kezdetek kezdetèn lett nagyon elb...va, ha akkor lett volna igazi magyar baràt kormàny ès nem egy kùlfòldi seggnyalò, szerintem az orszàg sem ìgy àllna most, ahogy àll.

Névtelen írta...

Andu, ha megengeded, ezt a cikked feltennèm arra a fòrumra, persze nèv nèlkùl...?

trinity írta...

Most olyan káromkodások hagyták el a számat, amit inkább nem írok le.
Mélységesen egyetértek veled, gondolhatod, mi itthon, liberálisan gondolkodók( bár nem tudom, ezt le szabad-e még írnom), mit érzünk. Ráadásul én az idegenforgalmat szívemen viselem, elvégre a szakmám, a Spirit meg egy gyönyörű szálloda, Sárváron hosszú ideig dolgoztam...
Mit mondjak??? Sajnálom. A szívem szakad meg:(((

Andrea írta...

Editkém nem kívánok vitatkozni másokkal, ez az egész kicsit hasonlít a választásokra, amikor az emberek készek a másik torkának ugrani csak azért, mert az egyik MSZP-és, a másik meg Fideszes. Èrvek, ellenérvek ...... az agresszíónak semmi értelme.
En ezzel a cikkel kapcsolatosan azt hiszem állást foglaltam, én ezt a törvényt mélységesen elitélem. Hogy miért pont erre ugrottam és miért most, ez szerintem a magánügyem. (ne érts félre, nem neked szól a dörgedelem! :)))) ) Ez a véleményem. Akinek más a véleménye ám legyen, biztos nem fogom rajta számonkérni, a miértet. El kell fogadnunk ezt a kerek világot úgy ahogy van, az emberek különbözö véleményével, beállítottságával együtt.

Andrea írta...

A cikket viheted nyugodtan, ott a link a bejegyzésemben.

Andrea írta...

Trinity, látod pont ezért ragadott meg engem is ez a mini kis cikk.
Fájó.